TICKETS

TICKETS.jpg

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮
14u00: Opening poorten Campo Solar
16u00: Leavs
17u00: Yevgueni
... nagenieten met een drankje/hapje

YEVGUENI 2000 – 2020: Zo ver, zo goed December 1999.

Ik fiets hijgend door Leuven, richting Heverlee. Bestemming: de fakbar van LBK (Landbouwkring). In mijn binnenzak zit een cassetje met drie liedjes. We zijn twee uur na de deadline voor het ‘insturen’ van de demo’s voor het fameuze Interfacultair Songfestival en waar we al een paar jaar over palaveren, wordt in daden omgezet: Geert en ik hebben een paar Nederlandstalige songs uit onze schuif gehaald en schrijven ons in namens de Antropologische Kring. De timing – “net te laat maar gelukkig op tijd” – zal een beproefd recept worden…

 

De ingeving “Laten we opvallen met een moeilijke naam!” blijkt een grotere gok, maar één voorronde en een legendarische finale later is de overwinning toch een feit! Maarten vervoegt de rangen op de bas en we korten onze naam in van ‘Evguenie Sokolov’ (zoek het op!) tot het (iets) makkelijker uitspreekbare Yevgueni. We zijn vertrokken en zullen nooit meer stoppen.

 

De rest is geschiedenis, onze geschiedenis. Een fantastisch verhaal van hoogtes en soms eens een laagte, grote en kleine overwinningen, oneindig veel optredens, evenveel anekdotes, en vooral heel veel muziek en nog meer plezier. In 2003 komt Stef erbij, in 2005 Patrick. We zullen nooit nog een andere bezetting kennen.

 

 Waar we zelf het meest versteld van staan? Dat het verhaal blijft groeien. Meer zalen, meer tickets, meer fans, meer streams en meer volgers. Altijd vooruit, niet al te steil maar steeds bergop. Ons geheim, zo denken wij: de onstuitbare kracht van eerst drie, dan vijf vrienden. Mannen die een droom delen, tientallen keren per jaar mogen doen wat ze het liefste doen, en daardoor ook elke keer letterlijk het beste van zichzelf geven. Het is lang niet zo evident als het lijkt om als band twintig jaar te bestaan, en nog minder om samen te blijven. In een grillige muziekindustrie met snel wisselende wanen van de dag, en door persoonlijke tegenslagen of lastige periodes. Het ging voor ons bijna vanzelf. Dat mag gevierd worden, met een dubbelalbum – een ‘best of’ + onuitgegeven versies met strijkers – én een jubileumjaar. Met twee nieuwe nummers ook, waarvan eentje expliciet verwijst naar ons feestjaar. Over durven dromen, en die dromen vervolgens ook gewoon waar maken.